Τα Μονοπάτια της Άνδρου

Η Άνδρος διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών, που εκτιμάται σε περισσότερα από 300 km σε μήκος. Η Ευρωπαϊκή πιστοποίηση μέρους αυτού του δικτύου, καθιέρωσε το νησί μας ως κορυφαίο προορισμό πεζοπορίας στην Ευρώπη.

andros route logo 300x193

Ακολουθούν στιγμές από την προσωπική μας εμπειρία, όπως περπατάμε με την οικογένειά μας, τους φίλους και τους επισκέπτες μας. Θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε να τα ανακαλύψετε, οπότε μείνετε συντονισμένοι!

Mega Tip – Ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, επιλέξετε μονοπάτια που καταλήγουν σε ερημικές παραλίες!! Πάντοτε έχετε μαζί σας μια πάνινη τσάντα για να μαζέψετε θυμάρι και ρίγανη.

One map for all the hiking experience around Andros Island.

The map is exhaustive and offers route combinations to explore. The signs in all routes are well maintained, so that you can hike on your own. You may buy the map, either online or in selected local shops.

Andros Route No 1 & 17

ΧΩΡΑ - ΥΨΗΛΟΥ - ΛΑΜΥΡΑ - ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΠΑΝΑΧΡΑΝΤΟΥ

Μια μεγάλη διαδρομή που ξεκινήσαμε από τη Χώρα, μέσα από τα γραφικά χωριά Λάμυρα, Μένητες και Μεσαριά, τον πύργο (αρχοντικό) του Θεόφιλου Καΐρη, τη «Γέφυρα της Στοιχειωμένης» και ανηφορίσαμε για το Μοναστήρι της Παναχράντου. Υπάρχουν δύσκολα σημεία, όπως το ανηφορικό μονοπάτι προς τη μονή, ενώ εκτός από τους καλοκαιρινούς μήνες, μέρος της διαδρομής έχει περάσματα με νερά. Υπάρχουν πολλές σκιές για να χαλαρώσετε πριν από το χωριό Μεσσαριά και τις «Πηγές Καρυδιές» στο χωριό Μένητες, με παροχή πόσιμου νερού.
Στη συνέχεια, περάσαμε στο μονοπάτι Νο 17, μέσα από την εύφορη πεδιάδα στα Λιβάδια, που οδηγεί στην παραλία Παραπόρτι. Στην πεδιάδα θα δείτε τα πιο εύφορα χωράφια του νησιού με οπωροφόρα δέντρα και συστάδες από πανύψηλα κυπαρίσσια - φράκτες αγροικιών και αρχοντικών, καθώς και όμορφα άλογα.

Tip – Πριν το τοξωτό γεφύρι, ξαπλώστε κάτω από τα δέντρα για ανάπαυση. Ολοκληρώστε τη διαδρομή με ντόπια γλυκά στα ζαχαροπλαστεία της Χώρας Λυγίζος, Λάσκαρης ή στη Ζαϊρης Μεσαριά.

Andros Routes No 2 & 8

ΑΠΟΙΚΙΑ (ΠΥΘΑΡΑ) - ΣΤΕΝΙΕΣ – ΓΥΑΛΙΑ – ΝΕΙΜΠΟΡΙΟ

Μέρος αυτής της διαδρομής είναι φιλική προς τα παιδιά, ειδικά από τους καταρράκτες της «Πυθάρας» μέχρι τον υγρότοπο με πολλές χελώνες στην παραλία Γυάλια. Περνώντας από τα εντυπωσιακά χωριά Αποίκια, Απατούρια και Στενιές, θα αντικρίσετε κτίρια που χαρακτηρίζονται ως μνημεία όπως οι πύργοι (παλιά αρχοντικά) του 'Αγαδάκη' και του 'Μπίστη Μουβελά', ο νερόμυλος "Φάμπρικα" με την φτερωτή που έχει κηρυχθεί διατηρητέο ​​μνημείο. Το μονοπάτι έχει πολλές σκάλες, αλλά η πυκνή βλάστηση προστατεύει από τον ήλιο το καλοκαίρι. Εντυπωσιακή επίσης είναι η απόσταση πολλών σπιτιών από το οδικό δίκτυο, ενώ το τοπίο τριγύρω δικαιολογεί αυτή την επιλογή.
Ο βασικός μας οδηγός ήταν ένα φιλικό σκυλί!!

Tip – Κρεμάστε την αιώρα σας δίπλα στους καταρράκτες της Πυθάρας και απολαύστε τον ήχο των νερών.

Andros Route No 3

ΣΙΝΕΤΙ - ΔΙΠΟΤΑΜΑΤΑ - ΚΟΧΥΛΟΥ - ΟΡΜΟΣ ΚΟΡΘΙΟΥ

Έχοντας μαζί μας πολλά παιδιά, επιλέξαμε να κάνουμε τη διαδρομή πιο σύντομη, ξεκινώντας μετά το χωριό Σινέτι, στην είσοδο της κοιλάδας των Διποταμάτων με πολλούς νερόμυλους, από τους οποίους μόνο λίγοι είναι σε καλή κατάσταση. Την ξενάγηση ανέλαβε η Trekking Andros, όπου εκτός από ιστορικά στοιχεία μας έμαθε τα βρώσιμα λουλούδια (π.χ. περικοκλάδα), πολλά μυριστικά και βότανα. Ο Γιώργος, εκπρόσωπος του προγράμματος LIFE Andros, ήρθε στην ομάδα και μας μίλησε για τα απειλούμενα είδη – πτηνά, που βρίσκουν καταφύγιο στο νησί μας και έδωσε κιάλια στα παιδιά για να τα παρατηρήσουν. Η διαδρομή έχει αρκετή ανάβαση και περιορισμένη βλάστηση, αλλά καταφέραμε να φτάσουμε στο 'Κάστρο της Φανερωμένης' με την πανοραμική θέα στο Αιγαίο και στον Όρμο Κορθίου. Η κατάβαση ήταν πιο εύκολη και καταλήξαμε για κολύμπι στη διάσημη παραλία «Γριάς Πήδημα».

Tip – Αφήστε τα παιδιά να σκαρφαλώσουν στο βραχώδες Άνω Κάστρο και επισκεφθείτε το παλιό καφενείο του χωριού Κόχυλος για αναψυκτικά.

Andros Route No 4

ΤΡΟΜΑΡΧΕΙΑ - ΑΜΟΝΑΚΛΕΙΟΥ - ΜΟΥΣΙΩΝΑΣ - ΑΗΔΟΝΙΑ

Ίσως οι πιο θεαματικές και συγκινητικές στιγμές των πεζοπορικών μας περιηγήσεων, μέσα από τα πανέμορφα πετρόχτιστα χωριά Αηδόνια και Μουσιώνα, τον οικισμό των Πετριών και χωρίς αμφιβολία, τους πιο φιλόξενους κατοίκους του νησιού. Το μονοπάτι είναι αρκετά εύκολο και συνδυάζεται με το κυκλικό της Μονής Τρομαρχείων με την εντυπωσιακή θέα στο Αιγαίο και ξερολιθιές σε όλες τις πλαγιές. Τα κεράσματα ήταν πλούσια σε όλη τη διαδρομή (θυμόμαστε ακόμα τις ντομάτες του κυρίου Αντώνη και το ντόπιο τσίπουρο στο σπίτι της κυρίας Άννας) και υποσχεθήκαμε μια χειμωνιάτικη βόλτα για να δοκιμάσουμε τη νέα παραγωγή. Οι καλλιέργειες στα γύρω βουνά προδίδουν τον αγροτικό χαρακτήρα της περιοχής, όλες τις εποχές. Είναι εντυπωσιακή η πρωτοβουλία των τοπικών Πολιτιστικών Συλλόγων για την ανάπλαση κοινοτικών υποδομών (πηγές, γέφυρες).

Tip – Το πιο εντυπωσιακό μέρος της διαδρομής είναι ο οικισμός Πετριάς, με το χάσετε!

Andros Route No 6

ΒΟΥΡΚΩΤΗ - ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Αυτή είναι μια πεζοπορία που πρέπει να θυμόμαστε, με όλα τα παιδιά μας, μια ντουζίνα ηλικιών από 5 ετών. Καλύψαμε το ωραιότερο μέρος στις πηγές του ποταμού Άχλα, μέσα στο μεγαλύτερο πλατανόδασος των Κυκλάδων, βουτώντας και κολυμπώντας στις ποτάμιες «βάθρες». Η διαδρομή είναι αρκετά δύσκολη και χωρίς σήμανση, με πολλούς μεγάλους βράχους και απαιτεί κυρίως αναρρίχηση παρά περπάτημα. Φτάσαμε στην εκπληκτική Γερολίμνη, βουτήξαμε από ψηλούς βράχους και κολυμπήσαμε στα παγωμένα νερά.
Τα Άχλα είναι ένας σημαντικός βιότοπος με εντυπωσιακά πλατάνια μόλις μια ανάσα από τη θάλασσα στο τέλος του μονοπατιού.

ΑΓ ΝΙΚΟΛΑΟΣ - ΠΑΡΑΛΙΑ ΑΧΛΑ

Ημερήσια πεζοπορία στο κάτω μέρος της διαδρομής No 6, μέχρι την παραλία Άχλα. Αυτό το κομμάτι της διαδρομής είναι το πιο εύκολο, αλλά χωρίς σκιά. Η παραλία κατατάσσεται στις καλύτερες της Ελλάδας και τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να κολυμπήσουν τόσο στο ποτάμι όσο και στη θάλασσα. Αφού κολυμπήσαμε, περπατήσαμε στον βιότοπο και συναντήσαμε κύκνους!

Tip – Υπάρχει και σηματοδοτημένο τμήμα του μονοπατιού, από το χωριό Βουρκωτή έως το Μοναστήρι του Αγ. Νικολάου που είναι πιο εύκολο.

Andros Route No 7

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΖΑΓΟΡΑΣ

Αυτή είναι μια διαδρομή αρχαιολογικού ενδιαφέροντος προς την αρχαία πόλη του Στρόφιλα, μέχρι το σημείο της ανασκαφής, με εκπληκτική θέα στο αρχαίο λιμάνι, που σήμερα είναι μια απομονωμένη μαγική παραλία. Τα βράχια είναι απότομα κάτω από τα πόδια σου και η αίσθηση του πόσο ιδιαίτερος είναι αυτός ο τόπος, είναι τεράστια.
Εάν είσαι δεινός πεζοπόρος, τότε το κατέβασμα και περπάτημα στην παραλία είναι σίγουρα μια πρόκληση.
Το μονοπάτι είναι πολύ μεγαλύτερο προς την ενδοχώρα, αλλά ακόμη δεν έχουμε επιχειρήσει.

Tip – Ετοιμαστείτε για απίθανες λήψεις και προσοχή στα φίδια!

Andros Routes No 9 & 9a

ΠΑΛΑΙΟΠΟΛΗ

Μια βόλτα με πολύ μύθο και ιστορία, αρκετά δύσκολο όταν έχει ζέστη λόγω της θέσης της πρώτης πρωτεύουσας του νησιού και με περιορισμένη πρόσβαση σε πόσιμο νερό. Στο χωριό υπάρχει αρχαιολογικό μουσείο, αρχαιολογικός χώρος ανασκαφών και παραλία, συνήθως ερημική. Μην χάσετε τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα του νησιού και αν έχετε χρόνο, προσεγγίστε γειτονικούς μικρούς κόλπους.
Στην κορυφή του χωριού, το ορεινό τμήμα που κατευθύνεται από το χωριό Απροβάτου προς την Παλαιόπολη, ονομάζεται «Ντράσσα» και προσφέρει μαγευτική θέα, σκιές, ιδανικές στάσεις για pic nic και φυσικές βρύσες όπως η «Τούρκικη» πηγή.
Χρειάστηκε επίσης να σκαρφαλώσουμε λίγο για να τραβήξουμε πανοραμική φωτογραφία της παραλίας παραλίας. Οι ανασκαφές που γίνονται εδώ αποκάλυψαν πολλά για την ιστορία των κατοίκων.

Tip – Δοιμάστε στο καφενεδάκι πάνω στο δρόμο, χειροποίητο γλυκό κουταλιού λεμόνι από τα άνθη που συλλέγονται πριν ανατείλει ο ήλιος

Andros Route No 10

ΑΠΟΙΚΙΑ - ΕΥΡΟΥΣΕΣ - ΣΤΡΑΠΟΥΡΓΙΕΣ

Η πεζοπορία αυτή πραγματοποιήθηκε κατά τη συντήρηση του μονοπατιού από την Andros Routes και έχει αρκετά δύσκολα σημεία, τόσο για ανάβαση όσο και κατάβαση, με πολλές εναλλαγές στο τοπίο. Μεγάλο μέρος της διαδρομής είναι μέσα σε πυκνή βλάστηση, κυριολεκτικά δάσος, αλλά και μέρος της ανάβασης, σε ξερό τοπίο. Ολοκληρώσαμε τη διαδρομή στο χωριό Στραπουργιές και την πηγή «Εγκρεμνήστρα».
Πολλοί επισκέπτες από τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ελλάδα μαζί με ντόπιους συνεργάστηκαν στον καθαρισμό αυτού του δύσκολου μονοπατιού.

Tip of the route - Η πηγή "Εγκρεμνήστρα" είναι μια όαση στο τέλος της διαδρομής. Θα βρείτε όμως και πιο νωρίς σκιές και νερά για ανάπαυση

Andros Route No 12

ΑΡΝΗ - ΡΕΜΜΑΤΑ - ΠΑΡΑΛΙΑ ΛΕΥΚΑ

Ένα ονειρικό μονοπάτι, που ξεκινά από την ορεινή Άρνη (το χωριό του παππού), μέσα σε πυκνή βλάστηση μέχρι το χωριό 'Ρέματα' και μετά πιο εκτεθειμένο στον ήλιο μέχρι την παραλία της 'Λεύκας'. Η Trekking Andros ήταν επίσης εδώ μαζί μας για την ξενάγηση. Δε θα ξεχάσουμε τα εγκαταλειμμένα σπίτια των αγροτών και τη διάταξη των αγροικιών (κεντρικά δωμάτια, στάβλος, αλώνι), ειδικά αυτό στη φωτογραφία που χάρη στη σωζόμενη στέγη από κορμούς κυπαρισσιών διατηρήθηκε στο εσωτερικό όπως το άφησε ο ιδιοκτήτης του.
Στο τέλος ήμασταν εξουθενωμένοι και το μπάνιο στην παραλία της Λεύκας δεν ήταν αρκετό, οπότε προχωρήσαμε για δεύτερη βουτιά στις παραλίες 'Ατένι' (μικρή και μεγάλη).

Tip – Γι' αυτό το μονοπάτι ζητήστε επαγγελματία ξεναγό για να δείτε το Δέντρο της Ενέργειας, να ανοίξετε παλιά ξωκλήσια και να διδαχθείτε για το κτίσιμο της ξερολιθιάς.

Andros Route No 14

ΓΑΥΡΙΟ - ΑΜΜΟΛΟΧΟΣ - ΜΥΛΟΧΩΡΙ ΦΡΟΥΣΑΙΩΝ

Άλλο ένα μονοπάτι που κόβει την ανάσα λόγω σπάνιας φυσικής ομορφιάς. Τοπία που δεν ξεχωρίζουν από τις οδικές αρτηρίες, μνημεία που εξακολουθούν να αφηγούνται ιστορίες, πύργοι (παλιά αρχοντικά) και, φυσικά, οι νερόμυλοι της κοιλάδας των Φρουσαίων. Περίπου 6,5 χλμ. πεζοπορίας σε μοναδική βλάστηση και τρεχούμενα νερά, δίπλα στο ποτάμι για τη μισή διαδρομή. Είχαμε επίσης την ευκαιρία να συναντηθούμε με νέους ανθρώπους από διάφορες χώρες που εθελοντικά καθαρίζουν συχνά τις διαδρομές της Άνδρου. Το No 14 είναι μια διαδρομή μεσαίου έως δύσκολου επιπέδου, αλλά ένα αγόρι 11 ετών κατάφερε να γίνει ο οδηγός μας για αρκετή απόσταση.

Tip - Ξεκινήστε τη διαδρομή από το χωριό Αμμόλοχος και κάντε ντους στις πηγές του ποταμού. Μετά από αυτή τη διαδρομή, αξίζει να επισκεφτείτε την παραλία του Ζόργκου, κορυφαίο προορισμό του νησιού. Κοντά στην παραλία ξεκινά το μονοπάτι Νο 20 με τις σπηλιές - «Τρύπες» που θα δούμε φέτος!

Andros Route No 15

ΓΑΥΡΙΟ - ΚΥΠΡΙ - ΜΠΑΤΣΙ

Αυτή είναι μια από τις πολλές διαδρομές που προσφέρουν πανοραμική θέα στις παραλίες της Άνδρου. Υπάρχουν πολλά σημεία για να μπείτε σε αυτή τη διαδρομή, αλλά προτείνουμε να ξεκινήσετε από το τμήμα δίπλα στη Βίλα Άρνη και να κατευθυνθείτε προς το χωριό και τον πύργο του Αγ. Πέτρου, νωρίς το πρωί ή το απόγευμα γιατί υπάρχουν λίγες μόνο σκιές. Με την ομάδα των Ελλήνων Instagrammers κάναμε μέρος της διαδρομής και οι καλύτερες στιγμές που θυμόμαστε ήταν κατά την επίσκεψή μας στη Μονή Ζωοδόχου Πηγής και στον πύργο του Αγίου Πέτρου. Επισκεφτείτε το #my_andros στο Instagram για να θαυμάσετε τη δουλειά τους.

Tip - Απέναντι από το μοναστήρι υπάρχει ένας μικρός δρόμος που οδηγεί στα απομεινάρια ενός παλιού σπιτιού με εκκλησία. Ακολουθήστε το για να απολαύσετε τη θέα στον κόλπο του Κυπρί.

Andros Route No 18

ΒΑΚΟΝΙ - ΑΛΑΔΙΝΟΥ - ΣΠΗΛΑΙΟ ΦΟΡΟΣ - ΒΡΑΧΝΟΥ - ΛΙΒΑΔΕΙΑ

Γνωρίζοντας τις διαδρομές Andros Trail Race, ξεκινήσαμε αυτή τη διαδρομή με αθλητές αλλά ξεμείναμε πίσω φυσικά!! Το πιο εντυπωσιακό κομμάτι αυτής της διαδρομής ήταν η γνωριμία μας με τον τοπικό πολιτιστικό σύλλογο του χωριού Αλαδινού, που διαχειρίζεται το Σπήλαιο «Φόρος», ηλικίας 4,5 - 5 εκ. ετών. Ανακαλύφθηκε το 1932 και το όνομά του πιθανότατα προέρχεται από τα χαμένα ζώα που έπεσαν στη βαθιά σπηλιά και έτσι «πλήρωσαν τον φόρο στους θεούς». Αφού χαθήκαμε από τους αθλητές γρήγορα!! ακολουθήσαμε τον ρυθμό μας και ανακαλύψαμε πυκνή ζούγκλα βλάστησης σαν τούνελ που μπορείτε να δείτε στις φωτογραφίες. Το έδαφος είναι αρκετά ποικιλόμορφο.

Tip - The picturesque village of Vrachnou and the stunning views to Chora for the most part of the journey.

ΚΥΚΛΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΑΡΝΗΣ

Μια αρκετά εύκολη διαδρομή, που κάναμε με πολλά παιδιά, σε δροσερή βλάστηση. Το τοπίο αποτελείται από ψηλά δέντρα και πυκνούς θάμνους. Αυτή η διαδρομή είναι μέρος ενός πάρκου που ονομάζεται Καρναβας, στους λόφους του χωριού Άρνη και σε ορισμένα σημεία είχαμε την εντύπωση ότι βρισκόμαστε στη ζούγκλα.
Η 'Γέφυρα του Επαμεινώνδα' είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά σημεία.
Μπορεί να συνδυαστεί με τις διαδρομές Νο 12 & 13.

Tip - Η παραλία της Βόρης αξίζει να συνδυαστεί με τις διαδρομές του χωριού Άρνη για ένα μαγικό μπάνιο στο ποτάμι & τη θάλασσα.

ΚΥΚΛΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΑΠΡΟΒΑΤΟΥ

Αυτή είναι μια υπέροχη ευκαιρία να εξερευνήσετε τόσο μια ορεινή περιοχή όσο και μια απομονωμένη παραλία, την παραλία 'Κούτσι', που παραμένει μυστικό για τους ντόπιους. Η διαδρομή είναι αρκετά εύκολη στο μέρος που οδηγεί στη θάλασσα. Νωρίς το πρωί ή κατά τη διάρκεια της χαμηλής περιόδου, θα απολαύσετε μια ιδιωτική εκπληκτική βουτιά… sssshhh μην το πείτε στους άλλους!

Tip - Εδώ ψαρεύετε χταπόδια.

ΚΥΚΛΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΚΑΠΠΑΡΙΑΣ

Σύντομη διαδρομή μέσα από τους οικισμούς Καππαριά και Μωρακαίοϊ με όμορφα παλιά σπίτια. Η διαδρομή οδηγεί είτε στον κόλπο του Κορθίου μέσα από απέραντη βλάστηση και τρεχούμενα νερά, είτε ανάβαση προς το χωριό Επισκοπιό και τη διάσημη Γέφυρα της Αγάπης.

Tip - Το γεφύρι της αγάπης.

Αναζήτηση

Added to basket

CheckoutContinue shopping